Skip to main content

Standpijp

Tijdens werken aan het drinkwaternet worden de leidingen blootgesteld aan allerlei factoren (regen, wind…). De buizen worden tijdens de werken altijd afgedekt, maar toch kan het zijn dat er vuil in komt (stenen, zand, bladeren, ongedierte…). Bij werken aan oude gietijzeren buizen zal er meestal ook wat ijzerbezinksel vrijkomen waardoor het water een bruine of oranje kleur kan aannemen. Daarom moeten nieuwe of herstelde leidingen uitgebreid gespoeld worden na de werken zodat alle vuil verwijderd wordt en de lucht uit het water weg kan.

Na werken is het belangrijk om na te gaan of het water voldoet aan de wettelijke kwaliteitsvereisten. Vooraleer het water definitief voor consumptie wordt vrijgegeven, wordt de kwaliteit dus grondig gecontroleerd via staalnames.

Zowel het spoelen als het nemen van stalen voor de kwaliteitscontrole gebeurt via een standpijp. Dit is een opzetstuk dat op een hydrant wordt aangesloten en deze hydrant staat in verbinding met de waterleiding. Zie www.farys.be/standpijp voor meer informatie.

Bij het spoelen en de staalnames gaat er water verloren, maar dit is noodzakelijk om de drinkbaarheid van het leidingwater te garanderen.